{ Posted by admin on 2010-09-22 }

AUTÓFÓLIÁZÁS ÉS A TÉVHITEK


Biztosan utálod, hogy minden autófóliázó cég kizárólag a „legjobb anyagot a legjobb áron kínálja”! Továbbá, hogy minden konkurencia csak olcsó, ázsiai autófólia másolattal dolgozik. Ne hagyd magad becsapni, inkább olvasd el, hogy milyen autóüveg fóliázás tévhitek, kereskedői fogások gyengíthetik tisztánlátásod a vásárláskor.

Volt már, hogy a fólia elfogadhatatlan minőségben került fel az autódra? Sokan ilyenkor tovább állnak, vagy ügyvédhez fordulnak, mellyel azonban garantáltan elhúzódik a probléma megoldása. Az ilyen esetek nagy részét elkerülheted, ha elolvasod milyen autófóliázással kapcsolatos tévhitek, marketingfogások léteznek. Így azzal a termékkel sétálhatsz ki, mely számodra a legjobb.

Úgy érzed nem vagy tisztában az autófóliázásra vonatkozó törvényi szabályozással? Nem vagy biztos benne, hogy a telepítő mindenről tájékoztatott? Akkor olvasd el a jelenleg érvényes autófóliázás jogszabályokat! Oldalunk segítségével, a törvényi zsargon nélkül, képek segítségével tájékozódhatsz.

 

Az autófóliázás 10 tévhite 

 

1. Csak a plasztikkártyás műbizonylat a megfelelő.

Nem igaz. A Közlekedés Felügyelet által kiadott rendelet alapján nincs meghatározva a műbizonylat anyaga, mérete, stb. Szimplán reklámfogás, melynek a többlet költségét beépítik az eladási árba. A papír alapú műbizonylat ugyanúgy megfelel a szabályozásnak. Tartalmi követelménye van, formai követelménye nincs a műbizonylatnak.

2. A kárpit szétszedésével tökéletes az autófóliázás.

Nem igaz. A kivitelezés minősége attól függ, hogyan történt a telepítés, nem pedig a választott technikától. A gépjármű szétszerelése nélkül - megfelelő technikával - kifogástalan a munka. Sőt a szétszerelés hátrányaként előfordulhat későbbi zörgés, beletört patent, nem a gyári anyagok használata. Utána az már nem lesz gyári minőség. Extrém esetben, ha a telepítő az elektronikát elhibázza, még a garanciád is ugorhat. Ha félted az autód, inkább ne engedd megbontani a kárpitot!

Ha fáj a fogad, hozzányúlhat a cipész, még ha megfelelő szerszám is van a kezében? Az autódnál miért tehetné? Ez egyszerű, de az autófóliázás szempontjából fontos szabály. Akár el is olvashatod még egyszer!

3. Első-oldalsó üvegekre rakható bármilyen engedélyezett autófólia.

Nem igaz. A szabályozás az autóüveg és a fólia együttes fényáteresztő értékére vonatkozik. Hiába megfelelő az autóüveg fólia fényáteresztő képessége, ha az üveggel együtt átlépi a megengedett határt. A legtöbb gyártó víztiszta üveg esetében rendelkezik engedéllyel. Az autókat viszont nem nagyon gyártják víztiszta üveggel, csak színezettel.

Ezek alapján csak a telepítő műhely tudná megmondani, együttesen mit tud a fólia (közismertebb nevén hővédő fólia és sötétítő fólia) és az üveg, ezt viszont a drága műszerek hiánya miatt (az esetek 99 %-ban) nem áll módjukban. Így marad az orosz rulett. Ne hidd el, hogy ez tuti megfelel mindennek, mert szemre úgy látszik. A műszaki vizsgán rendelkeznek a több százezer forintos mérőeszközzel!

4. Autófóliázás házilag - az otthon is telepíthető autófólia (méretre vágott, szerszámmal ellátott csomag) ugyanúgy szabályosan feltehető.

Nem igaz. Az ilyen módon vásárolt termék nem rendelkezik a Közlekedés Felügyelet engedélyével, „Af” matricával, műbizonylattal. A rendőr, ha megállít, megbüntet, és rosszabbul jártál, mintha a legdrágább műhelyben a legdrágább autófóliát tetetted volna fel. Jelenleg is kötelezi a Közlekedés Felügyelet az egyik nagy áruházláncot az ilyen formában árusított autófólia bevizsgálására és polcról való levételére.

Ha ügyes kezű vagy megpróbálhatod. Azonban a jelenlegi szabályozás szerint okleveles telepítő által végezhető fóliázás, melynek regisztrációs számát fel kell tüntetni a műbizonylaton. A műbizonylatot mindig tartsd az autóban!

A fólia nagykereskedések nem is adnak szívesen oklevél nélküli vásárlónak műbizonylatot. Ha nincs meg a kellő tapasztalat nem tudod rázsugorítani az üvegre a fóliát és ez okozhat hólyagosodást. Összegezve: fizikálisan, ha ügyes vagy felrakhatod a fóliát, de nem fog átmenni a műszakin és a rendőr sem fog szeretni érte.

5. A rendőr semmit nem tehet az autófóliámmal, ha nincs nála műszer.

Nem igaz. A jelenlegi szabályozás szerint, ha úgy ítéli meg a rendőr, akkor a közlekedésre veszélyesnek ítélheti az autót szemrevételezés alapján (!) és leveheti a rendszámot. Ezzel szemben a gyakorlat inkább az, hogy azonnali műszaki vizsgára kötelezik az autót, ahol bemérik az autófóliát és megnézik az engedélyeket.

Javaslom a 35-ös fényáteresztés feletti (világosabb) fóliák alkalmazását, melybe a tapasztalat alapján nem kötnek bele. Figyelem! Ez, amit ajánlottam nem szabályos autófóliázás, csak kisebb valószínűséggel kötnek bele.

6. Minél sötétebb az autófólia, annál több hőt tart kint.

Nem igaz. Nem kell sötétnek lennie az autófóliának ahhoz, hogy jó legyen a hőkinttartása. Jelenleg már olyan autófóliák (IR jelzésűek) vannak a piacon, melyek szinte víztiszták és a hő 72 %-át is kiszűrik.

7. Az autófólia helyettesíti a légkondicionálót.

Nem igaz. Bármennyire is szeretnénk, az autófóliázás csak kiegészíti annak hatását. Egy klíma nélküli autóval szemben érezhető a különbség, de a klímát akkor sem helyettesíti, viszont csökkentheti az autód fogyasztását. (kevesebb hűtés = kevesebb fogyasztás)

Más előnyei viszont vannak az autófóliázásnak. Kiszűrik általában az UV 99 %-át, azaz lassabban fakul a kárpit. További előny a szilánkmentes törés - és ha már egyszer kényszerűen takarítottad az autódat, akkor tudod mit jelent. Ezeket a leggyengébb autófóliák is tudják, de ne dőlj be a reklámnak! Vigyázat! Nem minden fólia képes érzékelhető hővédelemre.

GYEREKESEK FIGYELEM! Miért kell, hogy gyöngyözzön a homloka a kicsinek a gyerekülésben? A légkondi nem mehet, mert az sem jó neki. Na, ezért kell a jól kiválasztott autófólia!

8. Az ablakok mozgatása sérülést okoz az autófólián.

Nem igaz. Bizonyos telepítési technikánál kérik, hogy a „kiszáradásig” ne mozgasd az üveget, ami 2-3 nap. Ez után semmi kárt nem tudsz tenni az autófóliában. Persze a rendeltetésszerű használat esetén. Az autófólián van karcálló réteg, amely hivatott azt megvédeni az ilyen sérülésektől.

9. Az autófóliázás tökéletes, gyári minőségű lesz, ha az „én” technológiámat választod.

Nem igaz. A autófóliázás egy utólagos munka. Soha sem lesz olyan, mintha a gyárban készült volna. Igenis vannak kompromisszumok, sehol sem laborban, pormentesen lezárt tisztatérben végzik a munkát. Ha ezt mondják, menekülj onnan! Akkor másban is be fognak csapni.

Ez nem jelenti azt, hogy ne a tökéletesre keljen törekedni. Mi oktatjuk a fóliázást, okleveleket állítunk ki a vizsgamunka után, de hidd el gyári minőséget, csak gyári körülmények között lehet előállítani. A fóliás műhelyek nem gyári üzemek. Ennek ellenére követeld meg autófóliázás esetén a minőséget!

10. A drágább autófólia többet tud és jobb!

Nem igaz. Mint az élet más területén is, itt is vannak olyan gyártók, akik nagyobb árréssel dolgoznak és olyanok, akik kevesebbel. Ne az ár döntsön, hanem az autófólia technikai adatai. Kérd meg, hogy mutassák meg műszerrel, mit tud a fólia. Ha nincs műszer, menj máshova! Ez alapvető felszerelés a szakmában.

Hasonlítsd össze több autófóliázó műhely és autófólia gyártó műszaki adatait. Ne hagyd magad anyagilag átverni! Csodák nincsenek. Hasonló termékeket kínálnak, csak eltérő áron, és valakinek meg kell fizetni a marketing költséget is. Nézd meg a garancia időt!

Na most olvastad a kulcsszót! Garancia idő. Sok mindent elárul melyik autófóliára mennyi garancia időt vállal a gyártója. FONTOS! Gyártói garancia szerepeljen rajta mert, a műhely, vagy forgalmazói, vagy márka garancia nem sokat ér. A közelmúltban több ilyen cég megszűnése miatt estek el a garanciáktól vevők. A nagy gyártók viszont évtizedek óta a piacon vannak ezért csak olyan márkát válasszunk melynek gyártója ismert és maga a gyár biztosítja a garnciát!


+ 1 bonusz…

 

A mi autófóliánk Amerikában készül, ezért ez a legjobb.

Nem igaz. A fólia különböző hullámhosszokon mért teljesítménye a különböző felhasznált gyártástechnológiáktól függ. Mélyszínezett és fémezett fóliáknál fontos, hogy az USA-ból érkezzenek, mivel távolkeleten van gond bőven a fémezett alapanyag optikai tisztaságával, mélyszínezett alapanyagot pedig nem gyártanak. Az IR (infra) elnyelő fóliákat viszont távolkeleten fejlesztették ki (ez a jelenlegi csúcstechnológia), így azok onnan érhetőek el. Tehát nem minden távolkeleti fólia kerülendő, de érdemes képben lenni.

Remélem tudtam segíteni néhány autófóliázással kapcsolatos tévhit eloszlatásában.

 

autofóliázás 

 

Amennyiben még maradt kedved és bátorságod autófóliáztatni, látogasd meg skyfol szakműhelyünket és győződj meg hitelességünkről - www.nortek.hu.

Kapjál olyan terméket, ami számodra a legmegfelelőbb és nem az autófóliázónak!

További tartalmak a kategóriában: Kategóriák: