{ Posted by admin on 2011-04-06 }

Szükséged van az egyértelmű autófólia, autófóliázási előírásokra? Bosszant a törvényi hivatkozás, más jogszabályokra való utalás? Akkor itt találod a megoldást, autófólia jogszabály közérthetően.

Az autófóliázás nincs egységesen szabályozva az Unió területén. Minden országban a helyi közlekedési felügyelet határozza meg a feltehető hővédő fólia, sötétítő fólia paramétereit. Ez egyes országokban nagyon eltérő lehet (akár teljes tiltás is előfordul). Magyarországon az autófóliázást a Köhém 6/1990. (IV.12.) rendelet 97 §-a szabályozza. Az „autófólia jogszabály” rendelet értelmezése egyszerűen: Csak olyan fólia telepíthető az autó ablakaira, amely rendelkezik „H-engedélyszámmal”, és műbizonylattal. Eddig sok gond volt a szedett vedett, hamisított vagy teljesen komolytalan műbizonylatokkal. Ezért vezette be a Skyfol a hatóságokkal egyetértésben a hologramos és nem hamisítható műbizonylatot.

A „H…..” jelzésű engedélyszámot a fóliázott ablakra is fel kell ragasztani az autóüveg és a fólia közé matrica formában, úgy, hogy az a fólia roncsolása nélkül ne legyen eltüntethető. A műbizonylatnak fontos szerepe, hogy a vevő felé igazolja, hogy az autófóliás műhelyben megfelelő „pótalkatrészt” szereltek fel az autója üvegére szakember által, akinek az adott évre érvényes regisztrációs száma van.

A Jogszabály értelmében a fólia nem lehet tükröződő. Magyarországon a gazdasági és közlekedési minisztérium 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint személygépkocsik esetén, a hátsó oldalsó ablakok, és a hátsó szélvédő is bármely sötétségű fóliával jogszerűen telepíthető, amennyiben a fólia magyarországi minősítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármű két oldalsó tükörrel van ellátva.

A műbizonylatnak nincsen formai, alaki követelménye! Azaz megfelel mind a papír alapú, mind a más alapanyagú műbizonylat. A Skyfol autófóliához egy hologramos skyfol autófólia műbizonylatot adunk.

Az autófólia jogszabály értelmezése egyszerűen:

autófólia jogszabály

Kategóriák: